Епископ Йеротей призова отец Иван да спре гладната стачка

"Вразуми се, учениче Христов, и отхвърли всяка гордост и избери за себе си смирението", каза му в писмо той

20.03.2024 | 16:44 Редактор: Вяра Димова
Епископ Йеротей призова отец Иван да спре гладната стачка

Агатополският епископ Йеротей изпрати писмо до неговия събрат в Бога отец Иван, който в момента в Сливен е обявил гладна стачка. Отецът вече трети ден протестира срещу решението на Светия Синод да касира избора на Сливенски митрополит след кончината на дядо Иоаникий.

Ето какво пише епископ Йеротей към събрата си:

"Писмо на Агатополския епископ Йеротей до свещ. Иван Янков

Възлюбени в Господа, о. Иване, С тревога в сърцето си се обръщам още веднъж към Вас, след като Ви писах и посъветвах да проявите търпение в този труден за всички ни момент.

Сега отново Ви призовавам да преустановите гладната стачка, която сте започнали, и да проявите послушание към свещеноначалието, като вярвам, че по този начин ще дадете добър пример на смирение, вяра и упование в Божия промисъл! Нашата борба не е против кръв и плът, а против поднебесните духове на злобата, затова и нашите оръжия са други. Нека си препашим кръста с истина и се облечем в бронята на правдата, …да вземем щита на вярата (Ефес 6:13-18), и молитвата с вяра ще угаси нажежените стрели на лукавия. Разбира се, в историята на Църквата има много примери, когато при гонение християните избирали смъртта пред отстъпничеството, но сегашният момент не е аналогичен.

Вашето действие, макар и подтикнато от ревност по правдата, не е облечено в благоразумие, към което всички сме призвани да се стремим, особено сега, по време на Великия пост! В Духа Христов "целта не оправдава средствата! Защото Негово творение сме ние, създадени в Христа Иисуса за добрите дела, що Бог е предназначил да вършим (Ефес. 2:10). Но добрите дела се постигат с добри средства. Не е добре да се разпалват антицърковни и антиклерикални настроения сред хората.

Св. Ефрем Сирин, чиято великопостна молитва ни води в пътя на покаянието, ни поучава: нашият Господ поставя по-високо от всяка добродетел любовта, но кой е богат с любов, ако не смиреният? Със смирението се придобиват както любовта, така и вярата, и надеждата…, смирението прави жертвата угодна на Бога… За смирения дори да съгреши, е лесно да принесе покаяние, а гордият, дори да е прав, трудно се обръща към покаянието и лесно става плячка на врага. А Господ дойде, за да ни даде живот в изобилие (Йоан. 10:10).

Вразуми се от всичко това, учениче Христов, и отхвърли всяка гордост и избери за себе си смирението.

Добре е да вземем пример от светиите, които са понасяли със смирение и търпение множество скърби и клевети, какъвто е бил и нашият съвременник св. Нектарий Егински. И ако искаме да бъдем Христови поборници, нека бъдем готови да понасяме връхлитащите ни бури с дълготърпение и упование в Божия промисъл!

Нека се стремим да живеем в Духа Христов, който е правда, мир и радост в Христа Иисуса! Приятно и сладостно е игото на смирението; който го носи върху си, нему Бог дава благодат…

Моля Ви, о. Иване, нека не даваме повод да се мисли, че един християнин може сам да посегне на живота си, а още повече свещеник! За един православен вярващ не е допустим такъв отчаян акт, като гладната стачка, която в случая е равносилна на самоубийство. Нека да пазим вярата и любовта и да не спираме да се уповаваме на Бога с надежда на Неговата велика милост!

С обич в Христа: Агатополски епископ Йеротей".

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Снимка: Facebook/Българска православна църква - Българска патриаршия