Радев към президента на Индия: Спасяването на "Руен" укрепва приятелството ни

Държавният глава подчерта ролята на индийските военноморски сили за гарантирането на сигурността на корабоплаването в региона

20.03.2024 | 11:17 Редактор: Елеонора Танева
Радев към президента на Индия: Спасяването на

В телефонен разговор с президента на Индия Драупади Мурму държавният глава Румен Радев е изразил признателността на страната ни и на българския народ за високия професионализъм на индийските военноморски сили, които на 16 март т.г. освободиха похитения от пирати търговски кораб "Руен" и членовете на неговия екипаж, сред които и седем български граждани.

"Индийските военноморски сили демонстрираха значимата роля на Индия за гарантирането на сигурността на корабоплаването в региона", заяви българският държавен глава. Двамата президенти се обединиха в оценката си, че спасяването на похитения "Руен" укрепва дългогодишното приятелство, което двете държави са изградили.

През настоящата 2024 г. се навършват 70 години от установяване на дипломатически отношения между България и Индия. Президентът на Индия Драупади Мурму отправи покана към президента Румен Радев да осъществи посещение в Индия в удобно за двете страни време, за да бъде отбелязана годишнината и да се очертаят перспективите за последващо развитие на двустранното сътрудничество.

В телефонния разговор и двамата държавни глави отбелязаха потенциала за надграждане на партньорствата в редица сфери от взаимен интерес.

Снимка: БМФ