Моряците от "Руен" са на свобода: Всичко за акцията на индийците срещу сомалийските пирати

Габриел: Полагаме усилия за тяхното своевременно завръщане в България

17.03.2024 | 13:01 Редактор: Тодор Петров

Снощи стана ясно, че екипажът на похитения кораб "Руен" е освободен от сомалийските пирати с помощта на индийските военноморски сили. Новината потвърди Външното ни министерство. 

На борда на плавателния съд, който бе отвлечен през декември миналата година, имаше седем българи, девет мианмарски и един анголски гражданин.

През вчерашния ден корабът на индийските военноморски сили прехванал "Руен" и поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат. Те от своя страна открили огън по индийския кораб в международни води, а по-късно са се предали. 

Броят на похитителите наброява 35 души. 

"Всички моряци са в добро здраве, намират се в момента на борда на индийския военен кораб. Той способства за тяхното освобождаване. Полагаме усилия за тяхното своевременно завръщане в България. Изказвам огромна благодарност със съдействието на индийската страна в целия процес по освобождаването на българските моряци", заяви външният министър Мария Габриел. 

Отвличането на плаващия под малтийски флаг "Руен" е първото превземане на плавателен съд с участието на сомалийски пирати от 2017 г. 

"Министерството на външните работи и всички компетентни български институции ще останат в пълна мобилизация до освобождаването и успешното завръщане в България и на всички останали български моряци, които все още се намират в ръцете на похитители", каза още Габриел.

Към момента остава неизвестна съдбата на двамата българи на кораба Galaxy Leader, който беше отвлечен от йеменските хути на 20 ноември миналата година.

Вижте повече в репортажа.


1
2 rate up comment rate down comment 0
Анонимен Антинацист
преди 1 месец
Българската продажна държава толкова е зле, че няма с какво и кой да прати за да си освободи собствените съграждани!!! Сигнализирай за неуместен коментар