Денков: Предложеният кабинет е на ГЕРБ-СДС, не искам да съм номиниран

"Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието си да участват в такъв кабинет", каза премиерът в оставка

19.03.2024 | 18:34 Редактор: Искра Ангелова
Денков: Предложеният кабинет е на ГЕРБ-СДС, не искам да съм номиниран

Предложеният състав на проектокабинет в папката, представена пред президента, не е съгласуван с преговорния екип на "Продължаваме промяната - Демократична България". Това е проектосъстав на ГЕРБ-СДС. Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието си да участват в такъв кабинет, включително и аз. При това положение - аз съм подготвил декларация, с която заявявам, че не искам да бъда номиниран. Няма съгласие и по текста за споразумението. Да, то беше обсъждано, но останаха спорни текстове, които не бяха обсъдени докрай. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков на извънредна пресконференция на ПП-ДБ.

Той е категоричен, че коалиционното споразумение ще си остане само с подписа на Мария Габриел.

"Няма решение на нашите колективни органи, че ние бихме могли да участваме в такъв състав на Министерския съвет, или съгласие да се включим в такъв текст на споразумението. Казахме на колегите от ГЕРБ-СДС, че след като приключат преговорите, ние имаме нуждата от няколко часа, за да може да обсъдим резултатите от тези преговори. Нищо не налагаше такова бързане, имаше няколко спорни точки и ние бяхме готови да преговаряме, докато постигнем съгласие. Но ГЕРБ-СДС напуснаха преговорите и отидоха при президента", поясни Денков.

"Днес сме свидетели на абсолютно безпрецедентна подмяна в българската и конституционната история", коментира Христо Иванов.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
Фантомас
преди 1 месец
Променаджий писна ми от цялото ви разтакаване , усукване и лигавенеимаше досега пародия на вашето управление -пълни аматьори! Сигнализирай за неуместен коментар