МВФ: Влизането на България в Еврозоната ще донесе много ползи

Жан-Франсоа Дофен препоръча дефицитът в бюджета да бъде намален с един процент от БВП

19.03.2024 | 15:34 Редактор: Елеонора Танева
МВФ: Влизането на България в Еврозоната ще донесе много ползи

Влизането на България в Еврозоната би донесло много ползи, заяви ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) Жан-Франсоа Дофен, представяйки резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда в София започна на 6 март и приключи днес с обобщението на Дофен.

Той повтори изразените и пред депутатите в парламентарната бюджетна комисия препоръки на фонда за въвеждане на прогресивна скала при подоходното облагане и възстановяването на 20% ДДС ставка за всички сектори.

Експертът още тогава изрази мнение, че дефицитът в бюджета трябва да бъде намален с един процент от БВП. Прогнозата на МВФ е тази година инфлацията да бъде 3.5% при растеж на икономиката от 2.7%.

Пенсиите са много ниски в България. И като цяло бедността сред възрастното население е голяма, каза Дофен, като отправи препоръка тази дупка да бъде елиминирана.

Трябва да продължите реформите за повишаване на производителността, конкурентоспособността и други подобни, добави той.

От МВР са критични към събирането на 100% дивидент от държавните предприятия. Според тях това подкопава способността им да инвестират.

"Очаква се рентабилността на държавните предприятия да бъде по-ниска от тази на частния сектор. Но тук, в България, разликата е особено голяма и по-голяма от това, което сме очаквали. А това означава, че има възможност за подобряване на ефективността и ефикасността на държавните предприятия, което не само би имало носещо положително въздействие върху бюджета, но всъщност би имало положително въздействие върху цялата икономика", заяви Дофен.

Като препоръки за по-висока производителност на икономиката, по-висока конкурентоспособност и по-бързото сближаване на доходите към средното ниво за ЕС, МВФ чертаят приоритети в три посоки:

"Укрепване на управлението, укрепване на правовата държава и справяне с корупцията. Това е крайъгълният камък на много от реформите и подобренията, които могат да бъдат постигнати в България, и няколко много важни реформи бяха приети наскоро в края на миналата година“, коментира Дофен, цитиран от БГНЕС.

За присъединяването към Еврозоната България е готова и повечето от количествените критерии, свързани по-специално с фискалната област, са изпълнени. 

"Влизането в Еврозоната има много ползи. То не само би намалило разходите по трансакциите и разходите по финансовите потоци, но и би повишило доверието, което предизвиква повече инвестиции. То също така намалява риска, свързан с нестабилността на капиталовите потоци. То осигурява по-силна институционална рамка за банковата и финансовата система. И в крайна сметка, и това е много важно при валутния борд...  И влизайки в еврото, България всъщност ще има място на масата и ще бъде част от решенията за паричната политика, които засягат нейната икономика. Така че от всички тези аспекти влизането в Еврозоната би донесло много ползи“", добави Жан-Франсоа Дофен.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Така се говореше и за членството в ЕС. 17 години загуба на време! Сигнализирай за неуместен коментар