Митрополитите избраха временен патриарх на фона на отводи и гладни стачки

Светият Синод прие молбата на митрополит Николай да не участва като кандидат за патриаршеския престол

19.03.2024 | 13:24 Редактор: Деси Николова

По-малко от 7 дни след кончината на патриарх Неофит, митрополитите от Светия Синод избраха кой временно да заеме овдовелия патриаршески престол. 

"За наместник-председател на Св. Синод на Българската православна църква - Българската патриаршия единодушно бе избран Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий", заяви Старозагорският митрополит Киприан.

Той ще отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите четири месеца. 8 от 13 митрополити може да бъдат избрани за наследници на Негово Светейшество, защото отговарят на условията - да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Това са - владиците на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Варненският и Великопреславски Йоан, Русенският Наум, Врачанският Григорий и Видинският Даниил. 

Четирима от архиереите не отговарят на изискванията - Неврокопският митрополит Серафим, Западно и Средноевропейският Антоний, Старозагорският Криприан и Доростолският Яков.

С изявление късно снощи обаче дойде и първият отвод на един от претендентите. Пловдивският митрополит Николай заяви, че се отказва от надпреварата. 

"Обявявам и декларирам, че не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав", написа митрополит Николай в свое обръщение.

Светият Синод прие молбата му. 

"Всеки има свободна воля, това е негово лично желание и негово виждане, което беше представено в заседание на Светия Синод", каза митрополит Киприан.

За да има пълнота на патриаршеския избор обаче, първо трябва да се проведе нова процедура за избор на Сливенски митрополит. А пред Митрополията в Сливен свещеник обяви гладна стачка заради касирания вот.

"Експериментът е интересно нещо. Никой не знае какъв ще бъде краят му, но аз бих се радвал ако извървим пътя на братската прегръдка и на простено-прости. Ако не го извървим, аз ще загубя живота си, а те ще изгубят позицията, която са заели, в очите на всички", каза отец Иван Янков.

След края на днешното заседание, предстои временният наместник на Сливенска епархия - митрополит Йоан да се срещне с протестиращия.

Вероятно през май ще бъде избран новият Сливенски митрополит, а през юни ще се пристъпи към свикване на Църковно народен събор, който ще избере и новия патриарх. Великият пост съвпада с 40-дневният траур, който Светият Синод обяви по повод  кончината на дядо Неофит. 

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR