С "хамкане" и "барбарене" малки и големи отбелязаха Сирни Заговезни в Плаково

"Идеята ни е да поддържаме традициите, българският дух", каза кметът Петя Тотева

17.03.2024 | 19:00 Редактор: Толя Стоянова

Празникът Сирни Заговезни е свързан с редица традиции и народни поверия. Във великотърновското село Плаково ревниво се пазят ритуалите и обредността на празника. Традицията повелява през деня по-младите да обикалят по-възрастните си роднини и приятели, да целуват ръка и да искат прошка за стореното през изминалата година. В Плаково от незапомнени времена се спазва празничната обредност.

"Тръгваха родителите ни при кръстниците и при кумците, по-младите към по-възрастните: "прошка искам, прошка давам". Другият отговаря: "простено да ти е, прости", разказа Галина Йорданова.

"Днес се иска прошка от големите, защото това е уважение към по-възрастните. Аз поисках сутринта прошка от мама и мама ми даде също прошка", сподели Никол Димова.

Децата от селото с ентусиазъм се включиха в характерните за празника обичаи "хамкане" и "барбарене".

"Специално за "хамкането", се закачаше халвата на тавана с конец и посягахме да хванем халвата, който е първи, е най-здрав", каза Йорданова.

"Барбаренето" представлява наливане на вода в по-тесен съд, слагат се стотинки и шепа трици да се размъти водата, а децата трябва да извадят без помощта на ръцете стотинките извън чинийката за късмет", обясни председателят на НЧ "Просвета -  Плаково" Полина Димова.

"Идеята ни е да поддържаме традициите, българският дух, българщината", каза кметът на с. Плаково Петя Тотева.

На празничната трапеза на Сирни Заговезни има баница, халва, яйца, мляко и сирене, като след този ден започва дългият Великденски пост.

Вижте повече в репортажа.