Има небесно знамение в датата, на която почина дядо Неофит

Той се отличаваше с умението да прощава, сподели деканът на Богословския факултет Ивайло Найденов

16.03.2024 | 13:56 Редактор: Деси Николова

"Самата дума "монах" етимологически означава, че това е един сам човек, човек, който се отделя от нещо. Служението на дядо Неофит е започнало в Троянския манастир. Интересното обаче е, че има монаси, които поради различни събития, не са прекарали живота си в манастир. Негово Светейшество е бил преподавател по музика в нашия факултет. Когато се връща от Русия със специализацията си, започва да преподава. Той е монах, но работи в Богословския факултет", каза деканът на Богословския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски" Ивайло Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Впоследствие от 1989 година, когато е избран за ректор на духовната академия, до 1991 година, когато става декан на Богословския факултет, той живее в деканата на Богословския факултет, където има малко апартаментче. 

"Това при него е много интересно, защото от една страна има един монашески живот, а същевременно той е постоянно в цивилизацията, което никак не е лесно, защото изкушенията пред един монах в цивилизацията са много повече, отколкото в манастирските стени. В това отношение аз бих казал, че това дори е някакъв подвиг. Представете си този красив млад мъж, безспорно с интереси от другите към него, той е живял в центъра на София и се е опитвал да води монашески начин на живот", каза Найденов.

Според него датата, на която патриарх Неофит, почина има своето небесно знамение.

"Предишната събота си дадохме прошка с нашите покойници на Задушница, а седмица по-късно следва и неделята на всеопрощението. Влизаме в дните на Великденския пост и тези дни трябва да влезем в едно по-особено състояние. Това състояние трябва да е подготвено от едно пречистване, а именно да простим на всички и да нямаме лоши мисли. В неделята за нас е символично даване на прошка. Дядо Неофит, ако има нещо, което го отличава коренно, бе умението да прощава", отбеляза Найденов.

Гледайте целия разговор във видеото.