"Булгаргаз" предлага по-скъп газ от 1 април

Нужните за месеца количества ще се доставят от Азербайджан

14.03.2024 | 17:33 Редактор: Беатрис Младжова

"Булгаргаз" предлага повишение на цената на газа с 2% до 58,84 лева за мегаватчас от 1 април, става ясно от заявлението на компанията, публикувано на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На 1 март комисията одобри цена на газа от 57,59 лева за мегаватчас, която беше с почти 20 на сто по-ниска спрямо цената през февруари.

От заявлението на "Булгаргаз" е видно, че нужните за април количества газ ще бъдат доставени от Азербайджан (тръбен газ) и по договор с TotalEnergies за доставката на 1 млн. мегаватчаса втечнен газ през терминала в Ревитуса (Гърция). 

И през април газовият оператор предвижда да черпи газ от газохранилището в Чирен. Според данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) съоръжението е пълно до малко под 52% от капацитета си. 

През март стана ясно, че правителството е изпратило нотификация да бъде одобрена компенсация за клиентите на "Булгартрансгаз", съхранили газ в "Чирен" през 2022 година. Тогава в очакване на по-сериозна енергийна криза от ЕК препоръчаха страните от общността да нагнетят до 80% от капацитета си своите съоръжение за съхранение. Това предизвика и рекордни цени на газа през август-септември.

Българското правителство изчисли, че ще изплати компенсация от 278 млн. лева на ползвателите на газохранилището. Ако тази помощ не получи одобрението на ЕК, от "Булгаргаз" ще поискат възстановяване от КЕВР през искане за компенсиране на недовзет приход.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС