Румен Радев и Кристалина Георгиева обсъдиха икономиката и инфлацията

Срещата се проведе по инициатива на управляващия директор на МВФ

11.03.2024 | 12:39 Редактор: Искра Ангелова
Румен Радев и Кристалина Георгиева обсъдиха икономиката и инфлацията

Съвременните предизвикателства пред глобалната икономика и тяхното влияние в регионален и национален план обсъди на среща на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Срещата се проведе по инициатива на управляващия директор на МВФ и сред акцентите на разговора бяха необходимостта от увеличаване на икономическия растеж след пандемията от Ковид-19 и преодоляване на негативните последици за икономиката от военните конфликти в съседните региони, както и предизвикателствата, произтичащи от все по-широкото приложение на изкуствен интелект, съобщиха от президентството.

Инвестициите в образование и насърчаването на конкурентоспособността като фактор за икономически растеж бяха откроени като ключови за България и Европа по време на срещата. В рамките на разговора беше подчертана и необходимостта от ясни и целенасочени мерки за намаляване на инфлацията в страната ни, която все още е над средната за Европейския съюз и има негативен ефект върху икономическата стабилност и дългосрочните стратегически цели пред страната ни.

Припомняме ви, че Кристалина Георгиева е готова да бъде номинирана за втори мандат в МВФ. В края на миналата седмица гуверньорът на БНБ Димитър Радев съобщи, че се българските власти ще се консултират с европейските си партньори за общо виждане относно евентуална номинация в съответствие с процеса на МВФ за избор на управляващ директор на институцията.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Снимка: Прессекретариат на президента