Кристалина Георгиева: Чест е да бъде номинирана за втори мандат начело на МВФ

"Фондът е този стабилен кораб, който преминава през бурни води", заяви тя

08.03.2024 | 22:12 Редактор: Искра Ангелова
Кристалина Георгиева: Чест е да бъде номинирана за втори мандат начело на МВФ

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че за нея ще бъде чест да изпълнява втори петгодишен мандат начело на водещия международен кредитор, като тя е получила уверения, че има силна подкрепа за нейната кандидатура сред европейските членове на МВФ и извън него, съобщава Ройтерс.

Георгиева, чийто настоящ мандат изтича на 30 септември, спечели през миналата седмица подкрепата на френския министър на финансите Брюно льо Мер, който каза, че тя е свършила "страхотна работа" като ръководи институцията и че Франция ще я подкрепи за втори мандат.

В интервю за Ройтерс Кристалина Георгиева каза, че в четвъртък е разговаряла дълго с управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, който я попитал дали ще поеме втори управленския мандат в МВФ, ако бъде номинирана. Тя е цитирала силната подкрепа за нея сред европейските членове, сред други развити икономики, нововъзникващи пазари и страни с ниски доходи.

"Моят отговор е, да, ако има широка подкрепа сред членовете, за мен ще бъде чест да продължа да служа", каза Георгиева. "Фондът е този стабилен кораб, който преминава през бурни води, и ще бъда толкова благодарна на членовете на борда, ако ме изберат за втори път да бъдат капитан на този кораб", допълни тя, цитирана от БНР.

Кристалина Георгиева, 12-ият управляващ директор на МВФ от основаването му през 1944 г., е втората жена, която оглавява Фонса и първият представител на поста от нововъзникваща пазарна икономика.

Снимка: БГНЕС