СОС ще заседава извънредно заради мигрантите: "Не трябва да насаждаме омраза"

Васил Терзиев и Цветомир Петров призовават разговорът за сигурността в София да се води конструктивно

11.03.2024 | 12:15 Редактор: Искра Ангелова
СОС ще заседава извънредно заради мигрантите:

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свиква извънредно заседание този четвъртък от 10:00 часа по темата за сигурността в София.

Още в петък, след появилите си информации за случаи на насилие в столицата, шефът на градския парламент и кметът на Столичната община Васил Терзиев проведоха разговор, на който обсъдиха възможността да бъдат поканени представители на МВР, СДВР, Държавната агенция за бежанци и дирекция "Сигурност" относно предприетите действия по конкретните случаи и дейността на институциите за опазване на обществения ред в София през изминалата година, както и за предвидените мерки за подобряването им през настоящата година.

Кметът Васил Терзиев и председателят на СОС Цветомир Петров призовават разговорът за сигурността в София да се води конструктивно и на бази на факти, а не да се допуска политическа спекула и да се всява паника в обществото.

"Свиквам настоящото заседание по две причини – първата от тях е, че спокойствието и сигурността на столичани са наш приоритет, а втората е с цел трезво да анализираме ситуацията и да предприемем необходимите мерки за подобряването ѝ. Недопустимо е да се използват, както се оказа битови инциденти за трупане на политически дивиденти", заяви Петров.

"Призовавам всички общински съветници да подхождаме прагматично и отговорно по отношение на тази деликатна тема. Нека първо да чуем какво казват компетентните институции, а не да внасяме дезинформация и по-страшното - да насаждаме нетолерантност и омраза между гражданите", коментира още председателят на СОС.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR