Мария Габриел: Днес има нужда от активно общество, което отстоява своите права

"Спасяването на българските евреи е основание за заслужена гордост", смята вицепремиерът

10.03.2024 | 21:17 Редактор: Вяра Димова
Мария Габриел: Днес има нужда от активно общество, което отстоява своите права

С официална церемония и Поход на толерантността "Ние помним" в София бяха отбелязани 81 години от спасяването на българските евреи и почетена паметта на евреите, загинали в нацистките лагери на смъртта.

"Походът се превърна в ежегоден израз на стремежа на българския народ към свобода, равноправие, човеколюбие и хармонично съжителство, без значение на етноса и религията", се казва в поздравлението от името на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, прочетено пред присъстващите от зам. министър Елена Шекерлетова, която взе участие в церемонията.

"Спасяването на българските евреи през Втората световна война е основание за заслужена гордост за съвременните българи. Тази страница от българската история поражда вдъхновение и дава пример за единство и съпричастност. Днес повече от всякога има нужда от активно гражданско общество, което познава и отстоява своите права. Общество, в което толерантността, равноправието и хуманизмът са изконни морални ценности", допълва вицепремиерът.

В обръщението се припомня, че през октомври 2023 г. Министерският съвет прие Национален план за действие за борба с антисемитизма 2023-2027. Определен е и национален координатор за борба с антисемитизма, с което България се нарежда сред водещите държави членки в ЕС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)