Наближава Голяма задушница - как да се подготвим

Първата за годината е седмица преди началото на Великия пост

08.03.2024 | 08:35 Редактор: Вяра Димова
Наближава Голяма задушница - как да се подготвим

На 9 март отбелязваме Голяма задушница. В църковния календар има няколко определени дни от годината, в които живите отдават почит на мъртвите, като тази година първата задушница се пада на 9 март, събота, седмица преди началото на Великия пост.

Втората задушница, по народному наричана черешова, ще е на 22 юни 2024 г., събота. Третата задушница е Архангеловата, която наричат още мъжка. Тя е преди Архангеловден – 2 ноември 2024 г. На нея почитаме всички четници, революционери, войници, офицери и военни лекари, участвали във въстанията и във войните, заедно с жените четници и милосърдни сестри.

На задушница се посещават гробовете на починали близки, като за помена се приготвя "коливо" – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)