ГЕРБ иска да запази МВнР, предлага МОН на ПП-ДБ, ротацията - на 15 месеца

Предлагат промени в законите за всички регулатори, така че ръководителите им да се избират от НС

05.03.2024 | 14:48 Редактор: Тодор Петров

ГЕРБ излъчи преговорна група, която да договори коалиционното споразумение. Документът вече е изпратен на ПП-ДБ, а най-важното разписано в документа, е че след следващата ротация през декември тя вече да се прави на 15 месеца, а не на 9. 

ГЕРБ иска да си запази външното министерство, а за ПП-ДБ да остане Министерството на образованието. Ако едната партия е избрала министър, то другата има право да избере заместниците му. Двете политически сили ще имат право на вето при вземането на решенията.

Запазва се структурата на Министерския съвет с един вицепремиер и броя на министерствата - 19. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще имат право на вето при взимане на решенията.

Като основни приоритети на управлението от ГЕРБ посочват устойчиви публични финанси, с оглед постигане на един от основните ни приоритети, а именно членството на България в Еврозоната; продължаване на усилията и предприемане на мерки за  борба срещу корупцията;  България да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие; провеждане на политики за модернизация на страната, в това число развитие на инфраструктурата, енергийна ефективност и др.; поставяне на образованието, включително професионалното образование, както и качеството на човешкия капитал като първостепенен приоритет; финализиране на процеса по приемане на България в Шенген по сухопътни граници; гарантиране на националната сигурност; безусловно следване на европейски и евроатлантически път на развитие на страната.

ГЕРБ искат промени в законите за всички регулатори, така че ръководителите им да се избират от Народното събрание, а заместниците им - от НС по предложение на вече избрания ръководител.

Очаква се позицията на ПП-ДБ по предложеното от Борисов. Независимо от решението им, утре министър-председателят Николай Денком ще депозира оставката си. Председателят на Народното събрание трябва да свика заседание, на което тя да бъде гласувана. 

Най-вероятно това няма да стане преди края на седмицата, тъй като Бойко Борисов и членове на парламентарната група на ГЕРБ са извън страната. След приемането на оставката, президентът ще връчи проучвателния мандат за нов кабинет на ГЕРБ. 

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа