Президентът Радев: От 3 март започва нашата държава, вечна слава на героите!

"Да живее България", заяви българският държавен глава

03.03.2024 | 19:21 Редактор: Искра Ангелова
Президентът Радев: От 3 март започва нашата държава, вечна слава на героите!

За мен е чест заедно да почетем Трети март - ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности от армията на руския император Александър II, които сложиха край на петвековното османско иго. Това заяви президентът Румен Радев в словото си на пл. "Народно събрание".

"Отменян в миналото и атакуван днес, Трети март не само удържа на користния натиск. Благодарение на своя огромен морален заряд, на волята на огромното мнозинство българи, празникът се превърна в победа на идеала над нихилизма, на здравия български корен над ветровете на политическата конюнктура. Защото празникът ни не е единствено отзвук от тътена на Руско-турската освободителна война. Не отразява само победата на бойното поле. Трети март не е и само датата на един международен договор - както неведнъж се опитват да ни убедят. Това е денят, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата през дългата зима на робството", допълни Радев.

"Трети март постави заслужен венец на подвига на българските опълченци. Осмисли отчаяната саможертва на Априлското въстание. Продължи пътя на Раковски, Ботев и Левски. Сбъдна предначертаното от Паисий и възрожденските завети за свободна, европейска и единна България. От 3 март започва възстановяването на нашата държавност, започва началото на поредица знаменателни за отечеството ни събития като Съединението и Независимостта. Затова днес отбелязваме нещо много по-значимо от една огромна, величава историческа дата в нашата хилядолетна история – днес честваме нашия непреходен национален идеал за единение, свобода и държавност. Съхранявайки духа и признателността на нашия народ, укрепваме темелите на нашето настояще, за да можем да гледаме по-уверени в бъдещето", подчерта държавният глава.

"В нашето тревожно време, когато се помитат граници и оръжията често заглушават разума, всички ние - българските политици, трябва да бдим над суверенитета на Родината. Всички ние - българи, трябва да повярваме в собствените си сили, за да можем да бъдем достойни за онези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си усилия, за да градим свободна и справедлива България. Да продължим да отстояваме свободата на нашата съвест, независимостта на нашите действия, достойнството и честта на Отечеството. Вечна слава на героите. Да живее България", заключи Румен Радев.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец