"Възраждане" и викове "Оставка" посрещнаха Желязков на Шипка, изразиха позицията си за Украйна

"Днес е ден да се обединим около нашите ценности", заяви президентът Румен Радев

03.03.2024 | 18:18 Редактор: Искра Ангелова

На връх "Свети Никола" беше празнично, но не мина без освирквания и опити за провокации. Въпреки че посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова беше тук в събота, обяснявайки, че не е получила покана за официалните чествания, симпатизанти на "Възраждане" и днес намериха повод да демонстрират отношението си към официалната българска позиция за войната в Украйна. И го направиха по типичния за тях начин - освирквайки председателя на Народното събрание.

Кратката сцена не успя да помрачи празничната атмосфера.

Старозагорският митрополит Киприан отслужи благодарствен молебен в храм-паметника "Рождество Христово".

"Всякога да помним тази дата, която е знаменателна в нашата история. Всеки правилно трябва да тълкува именно това, че България е освободена на Трети март, подписан е Санстефанският мирен договор", заяви той.

А на върха президентът благодари за това, че 3 март е опазен като празник.

"Днес е ден да се обединим около нашите ценности, около заветите на предците ни, но и тази година, няма да го крием, е по-различно от другите. Заради това съм тук, за да ви благодаря на всички вас, че обединени опазихте националния ни празник от посегателствата. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало", заяви държавният глава.

Посланието на държавния глава сякаш остана нечуто за част от събралите се под върха.

"Днес е празник, в който отдаваме почит и заслужена памет към всички, които са дали живота си за това България да е свободна, независима, обединена", коментира Желязков.

А встрани от партийните емоции, за десетките, дошли на Шипка, 3 март е най-ценният български празник. Те са категорични, че трябва да обичаме родината си.

А Бончо Бялов повече от 20 години извървява пътя така, както са го правили опълченците преди повече от век.

"Това е традиция за българския народ и никой не трябва да забравя откъде сме", сподели той.

Топлото време и дългият уикенд накараха много българи да дойдат тук до Паметника на Свободата. Задръстванията на прохода "Шипка" достигнаха над 15 км. След като паркираха автомобилите си, хората през целия ден продължаваха пеша по алтернативен маршрут.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец