На 3 март българите си пожелаха мир. Митрополит Киприан: Всякога да помним тази дата

Денят започна с благодарствен молебен

03.03.2024 | 15:21 Редактор: Искра Ангелова

Честит празник! България чества 146-ата годишнина от Освобождението от османско владичество. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор. Той слага края на Руско-турската освободителна война, възстановява българската държавост и суверенитет.

Тържествени чествания има в цялата страна. Хиляди изкачиха връх Шипка, за да преклонят глави пред Паметника на свободата и да почетат подвига на загиналите за свободата ни.

"Това е традиция за българския народ и никой не трябва да забравя откъде сме", сподели един от празнуващите.

Той си пожела е всеки от нас да бъде свободен.

"Как да си възпитаваме децата по друг начин, ако на 3 март не ги заведем на Шипка. Пожелаваме си мир", коментира друг българин.

Денят започна с благодарствен молебен в храм-паметника "Рождество Христово". Той беше отслужен от Старозагорския митрополит Киприан.

"Всякога да помним тази дата, която е знаменателна в нашата история. Всеки правилно трябва да тълкува именно това, че България е освободена на Трети март, подписан е Санстефанският мирен договор. Да бъдем благословени от Бога, че имаме своя суверенитет и своята независимост", заяви той.

В тържествените чествания участваха както председателят на Народното събрание - Росен Желязков, така и много други политически лица. Те бяха категорични, че днешният ден не е за политически речи, а за призиви за обединение на българския народ.

Вижте повече във видеото.

Снимка: Bulgaria ON AIR