Румен Радев: Проповедниците на нихилизма отстъпиха пред 3 март

"Няма да погазим своята памет", заяви българският държавен глава

03.03.2024 | 14:50 Редактор: Искра Ангелова
Румен Радев: Проповедниците на нихилизма отстъпиха пред 3 март

Президентът Румен Радев произнесе реч пред Паметника на свободата на Шипка по повод Националния ни празник 3 март.

"Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка в деня на Националния ни празник. Тук, на увенчания с вечна слава връх, подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо с воините от армията на руския император Александър Втори, отвори пътя към свободата на България. Точно тук, пред очите на целия свят, с камък и кръв бе предначертано нашето бъдеще. Днес сме се стекли хиляди от всички краища на родината, за да заявим, че 3 март не ознаменува само победата на бойното поле, нито е само датата на един международен договор, както нерядко се опитват да го представят. 3 март излиза далеч извън рамките на конкретните събития от епохата на Руско-турската освободителна война и е много повече от един исторически триумф", заяви Радев.

"Трябва да знаем, че 3 март е нашата памет и почит пред саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството. 3 март е нашият национален идеал за свободна, обединена  и европейска България. 3 март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък. Затова, въпреки всички превратности на времето, нова България не помни епоха, в която на празника Шипка е опустявала. Не помни година, в която подножието на този знаменит паметник да не е изпълнено с множество признателни хора", допълни той.

"Днес е ден за национално единение! Днес е ден да се обединим около нашите ценности, около заветите на предците ни. Но тази година, няма да го крием, е по-различна от другите. И затова съм тук. За да благодаря на всички вас, че обединени опазихте националния ни празник от посегателствата. Светлината на чистите ви помисли прогони лепкавата политическата мъгла от върховете на българското минало. И ние няма да забравим, че проповедниците на нихилизма и разделението отстъпиха пред силата на Трети март не от съвест, не от уважение към нашата историята, не от почит към костите на предците ни, а благодарение на вас, на вашата категорична решителност, на огромното  множество българи. Затова ви благодаря", подчерта държавният глава.

"Днес, от този чутовен връх, вашите послания са още по-ясни и силни: Няма да погазим своята памет и няма да предадем заветите на своите предци. Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, суверенитета и достойнството на Отечеството", завърши българският президент.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца