Таков: България е свободна държава благодарение на народа, но и на Русия

Лидерът на столичните социалисти отбеляза, че саможертвата на опълченците на Шипка изглежда непостижима днес

03.03.2024 | 15:05 Редактор: Деси Николова
Таков: България е свободна държава благодарение на народа, но и на Русия

Каквото и да правят инструментите на политическата конюнктура у нас днес няма как да премахнат Русия от българската история. Това каза председателят на БСП - София Иван Таков по повод националния празник 3 март. 

Представители на ръководството на БСП - София, районни председатели, членове и симпатизанти се включиха в шествието по повод 146 години от Освобождението на България, организирано от Българския антифашистки съюз и Координационен съвет "България-Русия". Те поднесоха венци и цветя на Паметника на българския опълченец и на паметника на Цар Освободител, съобщават от пресцентъра на партията.

"Трети март 1878 г. - възкресението на един народ. Българският народ, който 500 години се бори за своята политическа и духовна свобода. Народ, пазил и съхранявал християнската вяра и национално самосъзнание. Народ, поддържал огнищата на духа с кръвта и саможертвата на чедата си, каза Иван Таков в обръщението си за Трети март.

"Народ, вече свободен, благодарение на руския цар-освободител Александър II, на хилядите български опълченци, на руските, украински, белоруски, румънски, фински и други чуждестранни воини, пожертвали живота си за Освобождението на България", допълни Таков.

Той отбеляза, че саможертвата на опълченците на Шипка изглежда непостижима днес. 

"Идеализмът им изглежда непонятен. Вярата им в идеала, обичта към родината, желанието за свобода не са просто пример, те са стълбове, които ни държат изправени и трасират пътя ни напред в бъдещето. Не само на нас, но и на поколенията, които идват след нас. Ние сме призвани да предаваме историята такава, каквато е - от урва на урва и от век на век. А историческите факти са безспорни и известни - България е свободна държава, благодарение на народа ни, запазил духа и вярата си през вековете на робство, на смелостта на възрожденците и опълченците, но и на Русия. Честит празник, българи! Дълбок поклон пред саможертвата на героите, за да я има България днес", заяви председателят на БСП-София.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
БЪЛГАРИЯ Е БИЛА БЪЛАГИЯ, Е БЪЛГАРИЯ И ЩЕ ОСТАНЕ БЪЛГАРИЯ ЕДИНСТВЕНО И БЛАГОДАРЕНИЕ НА СЕБЕ СИ!!! И ТОВА НАД НЕЯ!!! Сигнализирай за неуместен коментар