Разноцветни балони над Бургас в подкрепа на пациентите с редки болести

Хората със заболявания не искат да се показват, не искат да се афишират, защото се срамуват, споделят здравни специалисти

29.02.2024 | 19:23 Редактор: Елеонора Танева

Тази нощ мостът на Бургас ще бъде осветен в различни цветове в знак на съпричастност с хората с редки болести. Цветовете, които ще осветят монумента, символизират различните заболявания. Инициативата се провежда за трети път от Община Бургас и Сдружение "Национална пациентска организация".

Международният ден на хората с редки болести беше отбелязан с редица прояви в морския град. Разноцветни балони полетяха в небето пред аулата на Медицинския факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров", като символ на хилядите видове редки болести. 

Кампанията в Бургас тази година е под надслов "Сподели своите цветове". Сред децата, които се нуждаят от подкрепа, е и 12-годишният Християн.

"Той е с дефицит на растежен хормон. Лекува се от 9 години в София. Има добър резултат от лечението. Радва се, че хората го подкрепят. Щастлив е, знае, че не е сам", сподели майката на момчето - Петя Йовкова.

Платното с десетките цветни длани ще намери място в Медицинския факултет, за да напомня, че хора като Християн не са невидими.

"Хората със заболявания не искат да се показват, не искат да се афишират, защото се срамуват. За тях трябва да има равно здравеопазване", призова доц. Полина Милушева - Мандаджиева от Националния алианс на хората с редки болести. 

"Пациентите с редки болести са над 400 хиляди. В нашата област заболяванията са достатъчно агресивни. Това са муковисцидоза, дефицит на растежен хормон, таласемия майор", каза доц. Моника Обрейкова от факултет "Обществено здраве" към "Проф. д-р Асен Златаров".

Световният ден на хората с редки болести беше отбелязан в Бургас на повече от 20 места пред медицински лаборатории и здравни заведения. В знак на солидарност към милионите болни по света се изви и обединяващо хоро на подкрепата.

Вижте повече в репортажа.