Нов обрат: Споразумението на ГЕРБ не се приема сега, Петков поиска 9 месеца

От ИТН ще сезират КС за тазгодишния бюджет

28.02.2024 | 13:58 Редактор: Толя Стоянова

На прага на ротацията и след предложението на ГЕРБ за коалиционно споразумение е поискана втора смяна на министър. ГЕРБ и ДПС посочиха министъра на отбраната Тодор Тагарев. Причината е, че до Украйна не е стигнала отдавна гласуваната и одобрена военна помощ.

Предложението за коалиционно споразумение получи критика от премиера акад. Николай Денков. 

"Предложението на ГЕРБ от вчера радикално променя приоритетите, набелязани от нас преди 9 месеца. Вместо да продължим с усилията за реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове", заяви премиерът.

Идеята е коалиционното споразумение да се напише за 10 дни. Кирил Петков настоя за разговори още тази събота и неделя.

"Този уикенд е 3 март, аз имам мероприятие. Две седмици ги чаках да се напътуват и няма никакъв резултат. Аз ще предложа преговорен екип, тогава да се съберем и да го одобрим", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Но предложението за споразумение засега получава "не" от Петков. 

"Ако видим, че ГЕРБ реално са готови да свършат работата, тогава, след 9 месеца, можем да говорим за коалиционно споразумение", коментира Петков.

А председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски вече вижда и как да се споразумеят двете политически сили.

"Коалицията е ясна и тя е между техните партии, трябва да си сложат подписите. Да сложат програма, хората да видят какво е това, което се случва", заяви Пеевски.

И ако премиерът поставя положителна оценка на повечето от министрите, то в дневника си Борисов и Пеевски вече са писали "слаб 2" на Тодор Тагарев. Опозиция и управляващи дори успяха да сближат позиции по темата какви ги е свършил военният министър.

"Този човек е опасен за България, трябва да си ходи", каза Борислав Гуцанов от БСП.

Това ги обедини и утре да си извикат самия Тодор Тагарев на препитване в пленарната зала, но едните - за това какво сме изпратили в Украйна, а другите - дали няма да изпращаме жива сила. От ИТН ще сезират КС за тазгодишния бюджет, тъй като по думите им той противоконституционен.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)