Радев: IT секторът ни напредва, можем да си сътрудничим със Словения

"Общи са усилията ни да направим Балканския полуостров по-привлекателно място за инвестиции", каза държавният глава

27.02.2024 | 19:51 Редактор: Вяра Димова
Радев: IT секторът ни напредва, можем да си сътрудничим със Словения

Сътрудничеството между България и Словения е не само търговия, а изграждане на приятелство и партньорство за съвместно развитие на наука и иновации, съвместно производство и реализацията му на трети пазари. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с държавния глава на Република Словения - Наташа Пирц Мусар, откри Българо-словенски бизнес форум в София.

Словенският президент е на официално посещение в България по покана на президента Радев, а в делегацията ѝ са включени представители на водещи словенски компании. 

В изказването си българският президент посочи, че Словения е изключително важен икономически партньор за България не само заради сходните характеристики на нашите пазари и предвидимата икономическа среда, но най-вече заради общата ни цел да развиваме високотехнологични производства и иновации, да се интегрираме още повече в единния европейски пазар и да създаваме условия, които да задържат младите хора в нашия регион.

"Общи са усилията ни да направим Балканския полуостров и целия ни регион по-привлекателно място за инвестиции, а това означава да полагаме общи усилия за развитие на свързаността", подчерта още президентът.

Във връзка с това той открои и ролята на съществувалата за кратко, в периода 2018-2020 г., директна авиолиния между Любляна и София, която е способствала за по-интензивни контакти между двете държави. Радев изрази и надежда в скоро време да бъде намерен оператор, който да възобнови тази редовна авиолиния, за да бъдат насърчени бизнесът и туризмът.

Относно потенциала за сътрудничество и инвестиции в България Радев даде като пример българския аутомотив сектор, който в рамките на десетилетие е отбелязал значително развитие. Днес заетите в него са над 70 000 и произведената от него продукция представлява 11% от БВП.

"Във всеки автомобил, произведен днес в Европа, задължително има части, системи и компоненти произведени в България", допълни президентът.

По думите му напредъкът на IT сектора и на стартиращите компании в Словения и България са предпоставка и възможност да се търси обединение в сектора. 

Снимка: Прессекретариат на президента