Първата социална градина за възрастни с деменция отвори врати в Бургас

Новата услуга осигурява целодневен престой на 10 потребители

26.02.2024 | 19:56 Редактор: Елеонора Танева

В Бургас отвори първата в страната социална градина за възрастни хора с деменция. Новата услуга осигурява целодневен престой на 10 потребители на възраст над 50 години. В градината са предвидени възможности за обедна почивка и сън, контакти под формата на "Социално кафене".

Ще има също индивидуални психологически консултации, рехабилитация, разходки на открито с придружител, а при нужда и консултация с лекар. Грижите за възрастните хора с деменция ще се осъществяват от психолози, рехабилитатор и социален работник и ще помогнат за забавяне развитието на деменцията. Услугата е първа за България и към нея има огромен интерес.

"Това е услуга, подходяща и важна както за потребителите на услугите, така и за близките им. Те ги заключват точно с притеснението да не излязат навън. Оставяйки ги вкъщи има опасения да не запалят нещо, да не излязат на тераса", каза управителят на Домашен патронаж - Бургас Валентина Станкова. 

"Ще се опитаме да подобрим качеството им на живот, да съхраним паметта, която все още имат. Ще работим различни упражнение, ще имаме групова терапия, гимнастика", добави рехабилитаторът Деница Пантова.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Дан
преди 1 месец
Защо ги баламосвате хората със схеми Сигнализирай за неуместен коментар