НАП запечата 10 търговски обекта в Димитровград заради установени нарушения

Имало е разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата

26.02.2024 | 15:47 Редактор: Толя Стоянова
НАП запечата 10 търговски обекта в Димитровград заради установени нарушения

Данъчни от звеното за фискален контрол в НАП провериха най-големия открит пазар на Балканите, който се намира в Димитровград. Акцията срещу укриването на приходи и неспазване на законодателството се е провела на 25 февруари, неделя. Инспекторите от НАП са проверили 32 обекта, като са установени 29 нарушения. Общо 10 от констатираните нередности са: неиздаване на касова бележка, при 6 обекта е имало разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата, други не са притежавали свидетелство за регистрация или са издавали документи за продажба без необходимите реквизити.

На 10 от търговците е наложена административна мярка "запечатване на обект". Екипите на "Фискален контрол" са направили 16 инвентаризации, като са преброили и описали стоките и са изискали документи за произхода им и фактури.   

Проверките на приходната агенция продължават, като целта им е да предотвратят опитите за неотчитане на приходи и да предпазят потребителите от недобросъвестни търговци. От НАП препоръчват на гражданите да изискват касова бележка при покупка на стоки и услуги, като по този начин те ще гарантират потребителските си права и ще намалят риска търговците да укриват приходи.

Потребителите могат да проверят фискалния си бон и дали той е получен в сървърите на НАП, като използват мобилното приложение на приходната агенция - NRA Mobile, достъпно за Android и IOS устройства, припомнят данъчните. Сигнали за неиздаване на документ за продажба, гражданите могат да подават на телефони: 02 9859 6801 или 0700 18 700 на цена, съобразно тарифата на съответния оператор.

Снимка: БГНЕС