Така България отбеляза две години от войната в Украйна (ВИДЕО)

По време на шествията се стигна до напрежение, но не и до по-сериозни инциденти

25.02.2024 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

С антивоенни митинги у нас отбелязаха годишнината от началото на войната в Украйна. В големите градове в страната хиляди призоваха за мир, а емблематични сгради грейнаха в цветовете на украинския флаг.

Българи и украинци се събраха пред президентството в знак на солидарност към всички невинни жертви на войната в Украйна. Част от хората си спомниха за ужаса, който са изпитали от първо лице. За загубата на близките си, за бомбардировките, за разрушените им домове, за времето в скривалища и трудностите при търсене на убежище.

Те тръгнаха на шествие по бул. "Цар Освободител" в центъра на София. Стигна се и до напрежение с група, събрала се пред Руската църква в столицата. Бързата намеса на полицията предотврати евентуални инциденти и позволи на демонстрантите да продължат по маршрута си. Те блокираха за кратко и Орлов мост.

Митинг срещу войната в Украйна се проведе и в Бургас пред паметника на Альоша. Демонстрантите призоваха за затвор за Путин и символично затвориха фигура с образа му в килия, настоявайки той да бъде съден от международния трибунал за военни престъпления. В митинга се включиха и руснаци, противници на режима на Путин. Те обаче се оказаха нежелани на протеста от украинските граждани.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца