Тагарев: Ще помагаме на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да победи

Министърът на отбраната присъства на премиерата на филм от поредицата "Писма от войната"

23.02.2024 | 21:56 Редактор: Елеонора Танева
Тагарев: Ще  помагаме на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да победи

Две дълги години Украйна е във война. Агресорът Русия носи пълната отговорност за тази война, съзнателно нарушава международното право и хартата на ООН, и е отговорен за хиляди невинни жертви, и причинени страдания. Ние и като държава, и като общество заклеймяваме войната, която Русия води срещу Украйна и срещу международния ред и европейската сигурност. Заедно със съюзниците ние оставаме категорично решени да помагаме на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да победи. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на премиерата на документалния филм „Писмо 1 – Пулсът на Украйна“ в Централния военен клуб в София. С представянето на първия филм от поредицата "Писма от войната", продукция на Информационния център на Министерството на отбраната, днес беше отбелязана втората годишнина от бруталната руска инвазия в Украйна.

"Ние заклеймяваме и противодействаме на всички, които подпомагат войната на Русия и разпространяват, и засилват дезинформацията за нея. Фалшивите призиви за мир чрез пораженчество не правят чест никому. Разбираме, че ако Русия спре да воюва, няма да има война. Ако Украйна спре да воюва, няма да има Украйна. Силна и независима Украйна е жизнено важна за стабилността на евроатлантическата общност и за националната сигурност на България, и в целия регион", категоричен беше министърът на отбраната.

Пред препълнената зала в Централния военен клуб министър Тагарев благодари на Тетяна Станева - сценарист и режисьор на филма, която от първия ден на войната приема като своя мисия и отговорност да разказва, показва и да разпространява истината за войната в противовес на руската фалшификация на истината, да разказва за битката в Украйна между живота и смъртта, за борбата за оцеляване и съхраняването на ценностите, за надеждата, че доброто ще победи.  Тагарев изрази надежда, че посланието и езикът на киното ще въздействат по-мощно и по-емоционално на разума и логиката на хората с разказаните истории на обикновени хора, които войната превръща в герои.

"Да благодарим на Таня за нейната смелост, както и на оператора на филма Борислав Василев и на Информационния център на Министерството на отбраната за инициативата", каза министър Тагарев и пожела добър път на филма.

Благодарност към министъра на отбраната, Министерството на отбраната и към всички присъстващи, дошли да подкрепят Украйна, изказа Анна Тертична - съветник на извънредния и пълномощен посланик на Украйна в Република България.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)