Николай Денков: ГЕРБ-СДС и ДПС могат да предизвикат избори

"Меморандумът не е търговия, а публични и прозрачни процеси", заяви премиерът

23.02.2024 | 15:03 Редактор: Искра Ангелова
Николай Денков: ГЕРБ-СДС и ДПС могат да предизвикат избори

Първо, всеки може да се запознае с текста на меморандума и може да види, че в него се поставят принципни въпроси как ще бъдат попълнени съставите на ВСС, КПКОНПИ и регулаторите. Предлагат се ясни механизми, с които да бъдат подбрани качества и да бъде ясно кой носи политическата отговорност. Не става дума за търговия, а за публични и прозрачни процеси. Това заяви премиерът акад. Николай Денков.

"Имахме разговор с Мария Габриел в четвъртък. В понеделник тя ще приключи нейния преглед на министрите. Ще имаме възможност като се върна от едно пътуване да обсъдим състава на МС", добави Денков.

"Основният акцент в меморандума е как НС ще продължи да работи по своите приоритети. Виждаме, че има разбирателство между тези две партии (ГЕРБ-СДС и ДПС бел. ред.). Дали да ходим на избори - трябва да решат те. Ако решат, че не искат да участват в изпълнението на приоритетите, те могат да предизвикат избори, имат това право", каза Денков, цитиран от БГНЕС.

В 9-месечния период, в който съществува кабинетът, премиерът вижда начало на правосъдната реформа, промени в Конституцията и др. "Нашата цел е накрая на следващите 9 месеца да знаем, че сме излекували тази система", поясни той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR