Борис Бонев към "Продължаваме промяната": Легитимирате узурпирането на СОС

Общинските съветници прегласуваха решенията за избор на заместници

22.02.2024 | 18:52 Редактор: Деси Николова

Групите на ГЕРБ-СДС, БСП и по-малките формации в Столичния общински съвет повториха избора на председатели и състав на постоянните комисии в градския парламент. Така те потвърдиха превъзходството си над най-голямата група - на ПП-ДБ-"Спаси София".

Този път по правилата, столичните общински съветници прегласуваха решенията за избор на заместници на председателя, както и ръководства на комисиите. В хода на заседанието групата на ПП-ДБ-СС обяви ново разпределение, при което комисиите се поделят между тях, ГЕРБ-СДС и БСП. То обаче беше отхвърлено.

"Всички са доволни от това, което им се е паднало. Явно само на представителите на ПП-ДБ и "Спаси София" не им се е паднало това, което са искали", заяви кметът на София Васил Терзиев.

"Нашата група, разбирайки добре, че няма мнозинство в този общински съвет, сме направили необходимите отстъпки, така че други групи да са по-представени, отколкото математическата формула повелява", коментира общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев.

"При гласуването на това ваше предложение, аз ще изходя от факта, че не съм го чел, следователно няма как да подкрепя нещо, което не съм прочел", категоричен бе Карлос Контрера от ВМРО.

Общинарите прегласуваха доклада на Карлос Контрера, който беше приет и на извънредното заседание, с едно изключение - Бонка Василева от "Демократична България" се отказа да ръководи комисията, съгласно Закона за противодействие на корупцията. 

"Ние преценихме, че е редно всички предложени за председатели на комисии в Общинския съвет да направят отвод, защото не смятаме за нормално да се легитимира узурпирането на Общинския съвет", заяви Бонев.

Появи се и разногласие между групите в голямата коалиция по отношение на двете комисии. От "Спаси София" заявиха, че решението на "Продължаваме промяната" да задържат двете председателски места е неправилно.

"Призоваваме ръководството на ПП, спускащо решенията на групата в Столичния общински съвет, да преосмисли това свое поведение и да разбере, че общинските съветници са пряко избрани, за да вършат работа и да решават проблемите на софиянци, а не за да решават да вътрешнопартийни спорове", каза още общинският съветник Бонев.

По-рано стана ясно, че кметът Васил Терзиев и председателят Цветомир Петров са поканили на среща общинските съветници с цел да се постигне предоговаряне. От ГЕРБ получили отказ.

"Попитахме ги дали имат претенции към нашите четири комисии, тъй като две от комисиите. Това, което чухме от тях, е, че нямат претенции", заяви общинският съветник от БСП Иван Таков.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.