Отиваме на избори? Мария Габриел: Меморандумът е опит за политическа търговия

Вицепремиерът не приема държавата да се управлява при неспазване на основни принципи

21.02.2024 | 21:38 Редактор: Искра Ангелова

След повече от месец преговори, пазарлъци, скандали, поднесени и приети извинения, съдбата на сглобката вече е ясна. Точка в дългата история постави вицепремиерът Мария Габриел. Тя обяви - няма да подпише меморандума, предложен от ПП-ДБ. А това прави ротацията почти невъзможна и изпраща държавата на нови предсрочни избори. Този път - две в едно.

"Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи", заяви тя.

Мария Габриел се изправи пред медиите след среща с посланиците на Европейския съюз и САЩ, на която им обяснила как тя лично разбира управлението на държавата. А то е в категорично противоречие с предложения меморандум.

"Намирам меморандумът като ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси, а по-подробен прочит показва една единствена цел – политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите", допълни тя.

Габриел беше категорична - няма да подпише документа, защото не приема държавата да се управлява при неспазване на основни принципи на демокрацията и погазване на Конституцията.

"Текстовете от меморандума ясно и категорично сочат, че по същество този документ предлага, забележете: две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие на Конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност", коментира още тя.

Вицепремиерът коментира и част от предложенията в детайли. Един от акцентите - съдебната реформа. Тя риторично попита защо в нея амбициозно са заложени цели като за цял управленски мандат.

"Ако беше толкова лесно - защо не ги заложихме и не ги постигнахме до този момент? Или ще се изискват от мен с ясното съзнание, че няма да могат да бъдат изпълнени?", попита тя.

Мария Габриел критикува остро и предложеното по отношение на външната политика: "За външната политика: черно на бяло е документирано, че външната политика ще се води на два гласа. Искам, обаче, да подчертая, че външната политика се базира на национални интереси и приоритети. Те трябва да бъдат изразявани в един глас".

Според вицепремиера документ, изпратен по приложение за чат, не цели постигане на съгласие.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.