Василев с добри новини за приходите в бюджета: Събрахме с 685 млн. лв. повече данъци

Очакваме в рамките на тази година да имаме решение за сухопътните граници в Шенген, каза финансовият министър

20.02.2024 | 17:54 Редактор: Елеонора Танева

Министърът на финансите Асен Василев съобщи, че МФ е събрало с 685 млн. повече данъци от началото на 2024 година. До момента, от началото годината към 19 февруари, са събрани с 685 млн. лева повече данъци, мита и осигуровки, отколкото миналата година за същия период. Събираемостта на данъците е с 13,9%, увеличението за осигуровките е 9,2%, 11,2% от ДДС от внос и акциз. 

Василев обясни, че моментът за сливането на НАП Агенция "Митници" е изключително подходящ, имайки предвид влизането на България в Шенген.

"Това се прави с цел по-ефективно събиране на мита, данъци и акцизи в държавата, както и за оптимизация на държавната структура. В Дания, Естония, Ирландия, Испания и редица други страни има подобни структури", каза министърът на финансите.

До края на 2024 г. се очаква решение и за сухопътния Шенген, което ще доведе до реорганизация на "Митниците", а обединението на агенциите ще облекчи процеса, подчерта още Василев.

"Най-вероятно в началото на 2025 г. ще бъдем приети в Шенген. Имаме работна група, която да обследва процеса по обединение, то няма да стане бързо, но трябва да се направи нова организация наведнъж. В нея има представители на НАП, данъчна администрация, юристи от МФ. Така ще може да се подготви всичко като концепция и законодателна база, така че да не се отрази на добрата събираемост. Преструктуриране със сигурност ще бъде нужно", убеден е Асен Василев.

Проектът трябва да мине през обществено обсъждане и гласуване през парламента.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
И? Ще ги пращате на Украйна ли? Чудя се дали Василев би поръчителствал с личното си имущество в полза на Украйна, че се е подписал от името на България за поръчителство на Украйна? Сигнализирай за неуместен коментар