596 млади лекари положиха Хипократова клетва, повечето абсолвенти са чужденци

Випуск 2023 направи дарение за СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" в София

20.02.2024 | 15:24 Редактор: Елеонора Танева

На тържествена церемония абсолвентите от Випуск 2023 на Медицинския факултет в Медицинския университет –София положиха Хипократова клетва.

От тях 239 са български, а 357 чуждестранни студенти от 31 държави. Наградата "Златен Хипократ" за пълно отличие получиха д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова. Бяха им връчени и парични премии, учредени тази година за първи път за пълните отличници на Медицинския факултет от Столичната лекарска колегия.

"Искрено се надявам вашият професионален път да бъде белязан от много успехи и удовлетворение от постигнатото. Проявявайте непримиримост към всички несправедливости и винаги следвайте етичните ценност и норми на поведение, предадени ни от бащата на медицината Хипократ. Бъдете пример за обществото ни и пазете човешкото здраве и достойнство", изтъкна в приветственото си слово ректорът проф. д-р Бойчо Ланджев.

Той благодари на преподавателите, че са били неотлъчно до студентите и са запалили в тях искрата на хуманността, че са ги научили на тънкостите на медицинското знание и практика и че са пробудили в тях самосъзнанието и отговорността на лекарската професия.

Деканът на Медицинския факултет проф.-р Димитър Буланов подчерта, че България има нужда от знанията и уменията на младите лекари.

"Преди шест години, след тежките кандидат-студентски изпити, вие направихте първите стъпки към вашата мечта в учебните зали, лабораториите и болниците на университета. Положихте много труд, учихте упорито латински термини и диагнози в безсънни нощи, когато времето не стига, а изпитът наближава. Докоснахте се до съдбата на болния човек, видяхте началото и края на живота, надникнахте в науката, преживяхте възходи, колебания и тревоги, и ето – вие успяхте – от днес вече сте лекари. От днес поемате върху себе си огромна отговорност - правото и задължението да лекувате и да съхранявате човешкия живот. Не спирайте да учите и да развивате своите професионални умения. Не спирайте да развивате своя интелект, духовност и човещина. Помнете, че ключът към успехите в нашето изкуство е работата в екип, а в основата на неговата устойчивост са компетентността и универсалните етични принципи – законност, честност, взаимно уважение, лоялност, толерантност", заяви още проф. Буланов. 

И този випуск направи дарение за СБАЛ по детски болести "Проф.Иван Митев" в София. Средствата от младите лекари ще помогнат за осигуряване на веноскоп- техника, която се използва за безболезнени венозни манипулации при малките пациенти.