Какво се случва с цените на наемите и къде са най-търсени?

Говорят експерти в бизнеса с имоти

19.02.2024 | 10:37 Редактор: Тодор Петров
Какво се случва с цените на наемите и къде са най-търсени?

Imoti.net попита експерти в бизнеса с имоти от страната: Имате ли сделки с наеми от началото на годината и какви са впечатленията ви - променят ли се търсенията на наемателите и цените на наемите?

Варна

Пламен Петров, управител на Петра Естейт

Да, имаме доста сделки за наеми от началото на година. Клиентите са основно три типа: предимно украинци за краткосрочно наемане – за 1-2 месеца; чужденци за дългосрочно живеене, с изискване на договор и декларации от собственик; български граждани, които наемат жилища за постоянно. Предпочитани са централните райони във Варна. Цените на наемите са в много широки граници, има наеми от 700 лева, както и наеми от 1000 евро. Преобладава наемна цена до 800 лева при дългосрочно наемане.

София

инж. Диана Мартева, управител на Скала Ди недвижими имоти

От началото на 2024 г. забелязваме продължаване на тенденцията от миналата година за повишаване на наемните цени на имотите, но за модерни и съвременно обзаведени жилища. Изискванията на клиентите са свързани с комфорта, който предлага имота и не на последно място визията на сградата и околната среда, комуникативността и удобствата на района. Предпочитани са нови жилища в южни райони. Високите изисквания на наемателите водят до повишаване качеството на предлаганите имоти, което е положителна тенденция за имотния пазар.

Търсенето на офис площи е крайно диференцирано: Наемат се или много малки единични пространства в стари, ремонтирани офис- сгради, или големи еднопространствени помещения в офис-сгради Тип А. Средният сегмент на търсене почти липсва. Той е ориентиран към ползването на споделени офис пространства.

Иванка Томова, управител на Home life real etates

От началото на годината имаме няколко сделки с наеми. Към момента тенденциите са задържане на нивото на цените на наемите без голям коментар от наемодателите. Има умерено към ниско търсене в момента от страна на наемателите. Също така има търсения във висок сегмент от 1200 евро нагоре, за които не намираме подходящото предлагане.

Бургас

Анна Ахаян, брокер в Явлена Бургас

От началото на годината се наблюдава спад на наемите, както в търсенето, така и в предлагането. След март месец се очаква покачване, но като цяло има спад в последното 6-месечие. Масово клиентите са чужденци, най-вече украинци. Покачване се наблюдава в търсенето на къщи за целогодишно живеене под наем.

Пловдив

Николай Николов, управител на Доминвест

Началото на 2024 година за нас стартира с търсене на наеми. Отдадохме доста имоти, но на пазара в Пловдив са налични и немалък брой свободни такива. Настъпва момент, в който предлагането започва да изпреварва търсенето, което от своя страна води до стабилизиране на цените, с тенденция към намаляване, както и повишаване качеството на предлаганите имоти. Най-предпочитани и търсени остават двустайните апартаменти, като цяло търсенето не се променило в тази насока.

Велико Търново

Тодор Тодоров, собственик и управител на Болкан Естейт

Да, има сделки за наеми от началото на годината с нормална за периода на годината активност.

За Велико Търново е характерна тенденцията, която се наблюдава от миналата година, а именно - активно търсене , което надвишава предлагането на жилища под наем. Друга характерна тенденция е да се наемат завършени и добре обзаведени жилища, макар и на по- високи наеми, за разлика от евтини , но стари и не добре обзаведени имоти, които дълго време стоят без наематели.

Цените на наемите не бих казал , че се покачват или намаляват през последната година. За Велико Търново сделки за наеми се извършват на цени между 6 лв./м2 и 10 лв/м2, в зависимост от локация и състояние на жилището.

Милена Иванова, управител на ВТ Имоти

Във Велико Търново към момента търсенето е по- голямо от предлагането на имоти. През 2023 година цените се повишиха и към момента за двустайно жилище в много добро състояние цената е между 500 - 600 лева, а при тристайните от 600 до 800 лева. Търсят се добре обзаведени жилища. Двигател на наемите при дългосрочното отдаване са многото работещи в града, които не са от Велико Търново, както и студентите, много от тях пред учебната 2023/2024 година останаха без общежитие, поради ремонта им, и също излязоха на пазара за наеми, което пък доведе до рязък недостиг на имоти за под наем. Търсенето и инфлацията на цените оказа влияние и при покачването на наемите през предходната година, като ценовите нива със сигурност ще се запазят и през тази.

Катя Витанова, управител на ИИВ-КОНСУЛТ

Забелязваме, че доста по бързо се отдават жилищата след основен ремонт, оборудвани с нови мебели и уреди. Ценовият диапазон е между 400 и 600 лв. за двустайните и от 500 до 800 лв. за тристайните.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR