Уникална находка: Откриха рядък медальон на Марк Аврелий в Търновско

Златни, бронзови, сребърни бижута са намерени при разкопки на римска гробница

17.02.2024 | 14:40 Редактор: Елеонора Танева

Рядък медальон с лика на Марк Аврелий е открит край село в Търновско. Ценната находка е датирана от Втори век. Той е част от безброй артефакти, открити при разкопките на Римска гробница.

В края на есента миналата година, при в нивите край село Нова Върбовка, тракторист закача голяма варовикова плоча. Оказва се, че тя покрива римски некропол, който археолозите датират от трети век от новата ера.

"Оказа се, че има не един, а са два гроба - зидани, големи гробове, с камъни тухли, хоросан. Двете съоръжения са доста представителни и издава високия социален статус на погребаните вътре. В единия, по-малкия, е погребано дете на 2-3 годишна възраст, а в по-големия - мъж и жена, съответно тя на 45 годишна възраст, а той на 50- 60-годишна", заяви археологът от РИМ- Велико Търново Калин Чакъров.

Римската гробница съдържа много ценни находки - златни, бронзови, сребърни бижута, огърлици от стъклени мъниста, амфори, бутилки, лакримарии. Най- ценният артефакт е бронзов медальон с лика на император Каракала.

"Един бронзов медальон с лика на император Каракала, това е вид голяма възпоменателна монета , която е отсечена в град Пергам в Мала Азия в днешна Турция. Тя има много интересна сцена, на която е представено влизането на императора в града, където той търси изцеление от бога на медицината Асклепий, в прочутото светилище в Пергам", добави археологът.

"Обемът на материалите е доста голям, немалка част са доста сложни за работа, разпределихме си ги с колегите. Медальонът е едно от малкото неща, които вече са готови. Бижутата са изключително добре запазени, изключително изработени, много висококачествени, вероятно са римски. Двете големи стъклени бутилки в момента са в процес на реставрация", сподели археологът и реставратор РИМ - Велико Търново Михаела Томанова.

Археолозите очакват в близост до гробницата да открият останки от селище или вилен имот на покойниците. Предполага се, че са били заможни, собственици на земи, разположени  между два административни центъра - античния град Никополис ад Иструм и Марционаполос, днешна Девня.

Вижте повече в репортажа.