Ще имаме право на повече изследвания, ЯМР става по-достъпен

Д-Р Иван Маджаров обясни промените в заплатите при лекарите и директорите

17.02.2024 | 14:31 Редактор: Елеонора Танева

На извънреден събор на Българския лекарски съюз, със 197 гласа "за", делегатите дадоха мандат за подписване на Анекс към Националния рамков договор. Едно от исканията на професионалната организация беше НЗОК да заплаща два пъти по 30 дни в годината палиативни грижи за пациенти с онкологични заболявания. 

След 2 месеца преговори - БЛС И Здравната каса се споразумяха за промени по Националния рамков договор. 

"Всички ще могат да разчитат на повече бройки изследвания, по-свободен режим при използване на ЯМР за изследване. Значителна промяна има и в амбулаторните процедури в болнична и извънболнична помощ да осигурят еднодневни услуги, когато не става въпрос само за консултативна помощ", заяви председателят на БЛС Иван Маджаров.

Предвижда се и по-продължителен болничен престой за пациентите с инсулт. 

"Сега договорихме пациента да има право да бъде лекуван до 10 дни в отделението по неврология и за това Касата да заплаща", добави Маджаров.

А от юни ще има и санкции за болниците, които не могат да осигурят заложените в колективния договор заплати. 

"Беше прието да има още 3 месеца гратисен период, освен това беше прието, че съотношението 1:10 се отнася за най-високата заплата за ръководния персонал – шефове на клиники, болници, лекари, които не са ръководен персонал, но са добри лекари, ще имат право и на по-голямо възнаграждение", уточни председателят на БЛС.

Анексът трябва да бъде подписан до 22 февруари.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)