Патрули с 10 следови кучета се грижат за реда в Бургас

Ще охраняват места, където има голяма концентрация на хора

13.02.2024 | 13:55 Редактор: Толя Стоянова

Пеши патрули с десет следови кучета вече охраняват обществения ред в Бургас. Освен по основни пешеходни улици в центъра на града, служители от "Специализираните полицейски сили", придружавани от служебно куче с намордник, служебен елек и специален повод, ще охраняват места, където има голяма концентрация на хора.

Иновативните патрули са част от инициативите на ръководството на МВР – Бургас, предприети след проведената в началото на месеца превантивна среща по проблемите на сигурността, организирана от постоянната комисия по обществен ред и сигурност към Общински съвет Бургас.

"Иновативен модел стартира от днес в Бургас. Пешите патрули със служебни кучета ще извършват обход не само по пешеходни улици, но и в района на гарите и Приморския парк", каза ст. инспектор Светломир Мудев от сектор "Специализирани полицейски сили" към МВР Бургас.

"Кучето се казва Аякс. То е на три години и е от базата в София. Обучено е да намира хора, да работи по мирисова следа. Издирва, задържа лица", обясни полицай Иван Колев.

"Хората се радват, всеки обича животни. И те искат внимание като хората", посочи полицай Панайот Ставрев.

Вижте повече в репортажа.