Слънцето на българската сцена - Честваме 90 години от рождението на Татяна Лолова

Сатирата ще отбележи юбилея на 13 февруари със специален спектакъл

10.02.2024 | 19:08 Редактор: Деси Николова

Навършват се 90 години от рождението на голямата българска актриса Татяна Лолова. По този повод в любимото кино на актрисата – "Одеон", показват премиерно документалния филм "Последният спектакъл", както и книгата "Татяна Лолова - от А до Я".

Татяна Лолова е първият български актьор подписал договор в Сатиричния театър през 1957 година. На сцената на Сатирата тя играе почти през целия си професионален живот.

"Тя е част от театъра и няма как да не бъде. Първото място в залата сме кръстили на нея", сподели директорът на Сатиричен театър Калин Сърменов

В централното фоайе на театъра има неин лик.

"Това поколение, от което е тя, дадоха много на България и Сатиричния театър, че ние сме длъжни да ги помним и носим във времето", каза Сърменов.

Слънцето на българската сцена. Според мнозина именно тя е олицетворението на това словосъчетание. 

"Рядко се срещат такива хора като нея в България, които всички я обичат. Тя се съмняваше в думата "всички", но голям процент. Много мразеше, когато започва да става сериозно. Когато е имало такива моменти, емоционални – хващаше ме под ръка и ми казваше: 'Трай, трай, доживяхме до зеленото'. Винаги гледаше положително“, сподели още Сърменов.

А Сатирата ще отбележи юбилея на 13 февруари със специален спектакъл, озаглавен "Празнуваме Татяна Лолова"

"Самото честване ще бъде един спомен за нея. Имаме доста видеа, млади актриси и актьори ще четат част от пиеси, в които тя е участвала. Смятам, че нищо друго не би одобрила и не би ме подкрепила в друго начинание", поясни директорът на Сатиричен театър.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС