ВАС поряза "Лукойл" по жалба, че държавата иска още 25 млн. лв. вноска в бюджета

Компанията искаше да се спре изпълнението на заповед на министъра на икономиката

09.02.2024 | 19:49 Редактор: Искра Ангелова
ВАС поряза

"Лукойл" ще трябва да платят още 25 млн. лв. на държавата, след като Върховният административен съд отхвърли искането на компанията, свързано с дерогацията.

Компанията искаше да се спре изпълнението на Заповед № РД-16-33/15.01.2024 г. на министъра на икономиката и индустрията, свързана със Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт (ЗКРПТ). В жалбата си "Лукойл" твърдеше, че е платило в пълния размер задълженията си по закона за 2023 г. В искането си компанията твърдеше, че ако не бъде спряна заповедта на икономическия министър, ще им бъде издаден акт, че дължат на държавата допълнителна вноска в размер на 24 584 167 лева за декември 2023 г.

Според върховните съдии обаче компанията не е посочила доказателства, които да обосноват спирането на заповедта на министъра.

"Съобразно мотивите за приемане на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт, РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията не покрива изцяло хипотезата, касаеща българския пазар и по-конкретно преработката и рафинирането на нефт с произход Русия. Общественият интерес се обосновава с обстоятелството, че вноските съгласно чл.3, ал.1 ЗКРПТ ще се събират Фонд "Сигурност на електроенергийната система", казаха от Върховния административен съд.

"Приоритетният обществен интерес се свърза и с разходването на тези вноски, които целят да компенсират потребителите за транспорт. В потвърждение на горното е приетото от Министерски съвет Решение №18 от 15.01.2024 година одобряване на Програма за финансова подкрепа на физически лица за транспорт по чл. 8, ал. 1 от Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт, която е разработена с цел да се смекчат икономическите последици върху семействата, които в периода от 01.12.2023 г. до 29.02.2024 г. вкл. са получавали месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст по реда на чл. 7 от Закона за семейни помощи за деца. С този избор се цели да се допълни пакета от подкрепящи мерки, насочени към семействата, отглеждащи деца. При съобразяване с уязвимостта на тези семейства и високата степен на зависимост на децата от гарантиране на по-добри условия за живот и развитие, оказването на подкрепа по програмата ще има благоприятен ефект върху общото благосъстояние на семействата", допълват от ВАС.

Снимка: БГНЕС