Реалността след скандала в СОС: Шефски места за опозицията

Изборите на ръководства на комисии продължиха часове

09.02.2024 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

Парламентарната група на "Възраждане" губи позиции. Стабилни остават позициите на вече бившите партийни членове в Столичния общински съвет. Севделина Петрова е заместник-председател на общинарите. Изборите на ръководства на комисии в столичната управа вчера продължиха с часове. А резултатът - опозицията взе почти всички постове.

По тъмно общинарите гласуваха ръководствата на постоянните комисии. Часовете, прекарани в залата, не им помогнаха да се разберат. Резултатът - шефски места за опозицията. Съветниците от водещата коалиция напуснаха.

Тръгнали си, защото гласуваните имена били от доклад на съветника от ВМРО Карлос Контрера. С техните предложения никой не се съобразил.

"На въпросния доклад имаше всичко друго, но не и това, което обсъждахме на въпросните 5-часови преговори, и още по-фрапантното беше, че 50 пъти подред ГЕРБ, заедно с БСП и останалите малки партии си подкрепяха едно след друго 50 предложения, взимайки най-важните комисии", сподели общинският съветник от ПП-ДБ-СС Емилия Ангелова.

"На този разговор на председателски съвет всеки заяви къде иска да има председател и с конкретни имена, всички колеги заявиха кои са имената на председателите", коментира Пламен Данаилова от "Има такъв народ".

А от ГЕРБ-СДС обвиниха водещата група в съвета в политическа немощ.

"В четвъртък станахме свидетели на нещо пошло и вулгарно от тяхна страна, опитаха се с процедурни хватки да забавят решението, приемането на доклада. До 14 във вчерашния ден хората, които ги подкрепиха за председател, бяха разумни, те ги подкрепиха, а след това, когато трябваше да се обсъждат комисиите, ние се превърнахме в нещо лошо и символ на статуквото", каза общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

Освен ГЕРБ, към опозиционното мнозинство вчера се присъединиха от БСП, както и по-малките партии.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR