Цветомир Петров вече е шеф на СОС: Разумът е по-важен от политическото дърпане

ОТ ГЕРБ са категорични, че изборът не означава политическа подкрепа за ПП-ДБ-СС

08.02.2024 | 13:54 Редактор: Елеонора Танева

След три месеца безвремие, общинските съветници на София най-сетне се разбраха и си избраха шеф. Но само временен. На поста през следващите 6 месеца, до юли, застава Цветомир Петров от "Продължаваме промяната - Демократична България". 

"С 47 гласа имаме избор на председател на Столичния общински - Цветомир Петров", обяви председателят на комисията за избор  Христо Копаранов. 

Подкрепа не дадоха общинарите от ИТН и част от "Възраждане". 

"Разумът понякога е по-важен от политическото дърпане. Осъзнавам отговорността, която се стоварва върху раменете ми в този фрагментиран общински съвет ще бъде трудно. Затова понякога трябва да се взимат и такива решения", коментира след избора Цветомир Петров.

С това решение на практика отпада възможността изборите в столицата да бъдат касирани и софиянци да гласуват наново. Това поиска вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обяви, че предпочита нов вот, защото гласовете от този били "купени".

"Днес на 8-и, от осмия път потвърдихме народната мъдрост - "Седем пъти мери, един път режи". Ако се говори за изборни манипулация, знаете колко протокола имаше, че дори имам повече гласове. Ако се брои, ще имаме картина, че ще получа повече гласове", убеден е кметът Васил Терзиев.

Дали думите на Борисов подействаха като катализатор не се нае да каже нито един от общинарите. Резултатът обаче е ясен - Цветомир Петров ще ръководи столичните дела в следваща половин година. Категорични бяха, обаче, че в столичната управа няма коалиция, сглобка или формиране на управляваща мнозинство.

"Всички днес не даваме политическа подкрепа на първата по големина група, те нямат право на председател, защото не са спечелили пълното доверие на гражданите. Консенсус има само в Северна Корея", коментира Прошко Прошков от ГЕРБ. 

"Направихме всички крачка напред, ще подкрепим председател, за да можем да започнем работата си, нямаме никакви уговорки за комисии", добави Вили Лилков от "Синя София".

"Наречете го тестов, карантинен, изпитателен период с идеята да започне работата на Общинския съвет", каза общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Така белият дим над сградата на Столичната община се вдигна.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Гей
преди 2 месеца