Столичани няма да ходят на местни избори, напрежение в БСП и "Възраждане" след вота в СОС

Деян Николов: Предложиха ни "сглобка" в София и щяхме да получим всичко

08.02.2024 | 18:31 Редактор: Толя Стоянова

След три месеца безвремие общинските съветници на София най-сетне се разбраха и си избраха шеф. Но само временен. На поста през следващите 6 месеца, до юли, застава Цветомир Петров от "Продължаваме промяната - Демократична България"

"С 47 гласа имаме избор на председател на Столичния общински - Цветомир Петров", обяви председателят на комисията за избор Христо Копаранов.

С това решение отпада възможността столичани да отидат отново до урните, защото задачата от първото заседание вече е изпълнена.

"Днес на 8-и от осмия път потвърдихме народната мъдрост - "един път режи, седем пъти мери". На практика, за мен работата тепърва започва", коментира кметът Васил Терзиев.

Утрото за групата на ГЕРБ-СДС се оказа по-мъдро, след като вчера лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че общинските съветници няма да участват в ново гласуване за председател.

"Всички днес не даваме политическа подкрепа, няма консенсус, защото консенсус има само в Северна Корея", заяви Прошко Прошков.

Вчера Борисов заговори за нов вот, защото гласовете от този били "купени", а Васил Терзиев не е кмет. Групата на социалистите подкрепи Цветомир Петров, въпреки че лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя това да не се случва.

"Не съм чул какво е казала Корнелия Нинова, ние имаме решение на Градския съвет и на групата", каза Иван Таков от БСП. 

"Възраждане" вече е без група, след като четирима съветници подкрепиха избора на председател.

"На нас ни предлагаха да се включим в едно управление, което щеше да бъде "сглобка" в София и щяхме да получим всичко, каквото си поискаме: зам.-председателски позиции, пари, общински предприятия", посочи Деян Николов от "Възраждане".

Гласовете на общинарите от "Синя София" и ВМРО също отидоха при избрания председател и така белият дим над сградата на Столична община се вдигна.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Снимка: БГНЕС