4 млн. обаждания на тел. 112 през 2023 г., почти половината са нерегламентирани

Намалява броят на обажданията, регистрирани като шеги

08.02.2024 | 15:59 Редактор: Толя Стоянова

На близо 4 млн. повиквания са отговорили служителите от "Национална система 112" през изминалата година. Почти половината от тях са нерегламентирани. Това означава, че те не са в правомощията на Спешна помощ, пожарната и полицията.

Намалява броят на обажданията, регистрирани като шеги, но за тях е започнало налагането на санкции. Най-много са глобените в област Търговище - над 100.

"Работата е много динамична. Тя е различна всеки един ден. Това те кара да искаш да се доусъвършенстваш", каза служителят в "Национална система 112" Евгения Йорданова.

"Само за две до три години от своето съществуване вие показахте, че сте най-търсеният номер в нашата държава", заяви съветникът на министъра на вътрешните работи Николай Николов.

"Имаме завишение на сигналите за домашно насилие. Ние апелираме при такива ситуации да търсят помощта на 112", добави директорът на "Национална система 112" Марина Велинова.

По повод празника си, служителите от Националната система 112 организираха благотворителен базар, със средствата от който ще подпомогнат децата на служителите от МВР, които са загинали при изпълняване на служебните си задължения.

Вижте повече във видеото.