Удължават грипната епидемия в София област, но учениците се връщат в клас

Мерките са в сила до 12 февруари

07.02.2024 | 19:42 Редактор: Елеонора Танева
Удължават грипната епидемия в София област, но учениците се връщат в клас

Противоепидемичните мерки в София област се удължават до 12 февруари включително. Това става ясно от заповед на директора на РЗИ София - Област.

Учениците се връщат в присъствена форма на обучение от утре (8 февруари). Решението е съгласувано с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Мерките включват: 

1. Провеждане на планови консултации на бременни жени и кърмачета да се извършват при спазване на стриктен противоепидемичен режим и създаване на подходяща организация на работния процес, включваща записване дата и час на посещение, с цел недопускане смесване на потоци на болни и здрави лица.

2. Всички профилактични прегледи, задължителни имунизации и реимунизации, извършвани в извънболничната медицинска помощ да се провеждат при
спазване на стриктен противоепидемичен режим и създаване на подходяща организация на работния процес, включваща записване дата и час на посещение, с цел недопускане смесване на потоци на болни и здрави лица.

3. В детските градини и ясли да се провежда стриктен ежедневен филтър, като откритите болни деца се връщат по домовете. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Да се осъществява двукратна дезинфекция на повърхности. Да се извършва често проветряване на помещенията.

4. Преустановяване на свижданията в лечебните заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

5. Управителите на лечебни заведения да създадат организация по стриктно спазване на оперативните си планове за борба с грипа и ОРЗ. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)