Сглобката е разклатена? Споровете за поста на министър на външните работи продължават

Бойко Борисов поиска нови избори за кмет в София

07.02.2024 | 13:48 Редактор: Толя Стоянова

Месец преди договорената ротация във властта се увеличават сигналите в сглобката, че тя ще е трудна и дори застрашена за реализация. Новият "препъникамък" към плавното предаване на властта този път е Министерството на външните работи. И "Продължаваме промяната-Демократична България", и ГЕРБ, чрез своите лидери, направиха категоричната заявка - искат новия външен министър да е от тяхната партия. А Бойко Борисов поиска нови избори за кмет в столицата.

"Това е тежка задача и не мислим, че трябва да се съвместява. Вицепремиер и министър на външните работи да бъде акад. Денков, а премиер да бъде Мария Габриел", коментира Кирил Петков от "Продължаваме промяната-Демократична България".

"Министърът на външните работи става премиер така, както сме се разбрали и външното министерство си остава като единственото, което е било сега при нас. Изходът е Мария Габриел да е външен министър, Денков специален вицепремиер", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според Петков промените в кабинета след ротацията трябва да са минимални.

"Държавата не трябва да бъде поставяна във вакуум. Ако сега се сложат нови хора, тепърва ще трябва да се запознават с всичко", каза Петков.

Борисов отново загатна, че ако не се разберат, ротация може и да няма.

"Поставянето на червени линии от страна на колегите с нищо не помага за взимането на решение и неслучайно казах, че ротацията не е на всяка цена. Как си представяте всички министри и зам.-министри да са на "Продължаваме промяната-Демократична България", а Мария да седи в МС като кукувица? Да трябва да се моли всеки ден на Асен Василев, който сега си командва всички министри в САЩ?", попита Борисов.

"Аз знам какво означава да си премиер – означава да имаш отговорност към всички министерства и тази задача е толкова тежка, че по никакъв начин не е хубаво да се съвместява повече от една роля. Неслучайно в Европейския съюз няма нито един премиер, който да е и външен министър", подчерта съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)