Борисов: Габриел да бъде премиер и външен министър, ГЕРБ няма да прави компромиси

Поставянето на червени линии с нищо не помага на взимането на крайно решение, коментира лидерът на партията

07.02.2024 | 12:07 Редактор: Толя Стоянова
Борисов: Габриел да бъде премиер и външен министър, ГЕРБ няма да прави компромиси

Борисов настоява Мария Габриел да бъде премиер и външен министър, постът може да провали ротацията според него, а от ГЕРБ-СДС не виждат възможност за повече компромиси, които парламентарната им група може да направи. Това заяви той в кулоарите на парламента по повод предстоящата ротация на правителството и мястото на Мария Габриел и Николай Денков в него.

"Аз няма да чертая днес червени линии, а мога да ви кажа, че в неделя имахме много сериозен разговор. Поставянето на червени линии с нищо не помага на взимането на крайно решение", каза Борисов.

По думите му "не може" от медиите да се разбира за условия и червени линии, които, ако не бъдат изпълнени, да бъде съборено правителството. Лидерът на ГЕРБ-СДС отхвърли възможността трети човек да вземе поста на външен министър. Той бе категоричен, че МВнР трябва да остане за първата политическа сила, както е било досега.

"Успехите на външно министерство към днешна дата се дължат не на външния министър, а на контактите на Мария Габриел", коментира той. 

Относно статута на Николай Денков в кабинета - той да бъде вицепремиер и министър на образованието. Борисов заяви, че Денков ще може да бъде навсякъде, където е и Габриел. Той припомни, че по-голямата част от ресорите са на "Продължаваме промяната - демократична България", а това дава възможност за контакти на международно ниво.

Запитан за позицията на ДПС, Борисов каза, че Движението не желае да участва в изпълнителната власт. Те обаче активно водят разговори за механизма за назначаването на новите ръководства на регулаторите, предаде "Фокус".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)