Радев: Отпадането на контрола по сухопътните граници в Шенген няма алтернатива

Президентът и румънският министър Одобеску обсъдиха сътрудничество в различни сфери

05.02.2024 | 19:15 Редактор: Толя Стоянова
Радев: Отпадането на контрола по сухопътните граници в Шенген няма алтернатива

Отпадането на контрола по сухопътните граници в Шенгенското пространство няма алтернатива и е общ приоритет за България и Румъния за постигането, на който двете държави трябва да продължат да си сътрудничат. Около тази позиция се обединиха държавният глава Румен Радев и министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску. Двамата проведоха среща на "Дондуков" 2 като част от официалното посещение на дипломата у нас.

Румен Радев и Луминица Одобеску бяха единодушни, че България и Румъния са покрили всички технически условия за влизане в Шенген, затова са необходими конкретни гаранции и ясен срок за отваряне на сухопътните граници възможно най-скоро. Общите и координирани усилия в тази насока трябва да продължат да се приоритет на двете държави.

Двамата отбелязаха, че Декларацията за стратегическо партньорство между България и Румъния, подписана през март миналата година от президентите Румен Радев и Клаус Йоханис, е допринесла за разширяване на двустранното сътрудничество в редица области.

"Подобряването на инфраструктурната, транспортна и енергийна свързаност между двете страни, е с приоритетно значение за справяне с предизвикателствата в региона", заяви Радев по време на срещата.

В тази насока ще допринесе реализирането на редица проекти, сред които изграждане на нов мост над река Дунав, за фериботна връзка между Русе и Гюргево, за подобряване условията на корабоплаване в Дунав.

"Румъния е един от водещите търговски партньори на България в ЕС, а активната работа по развитие на инфраструктурната ни свързаност е от интерес не само за гражданите на двете ни държави, но и на Европа", посочи президентът.

По време на срещата беше обсъдена общата отговорност на България и Румъния за сигурността в Черноморския регион и партньорството в рамките на НАТО.

Снимка: Пресцентър на президента