Село Герман отпразнува откриването на риболовния сезон на балканска пъстърва

Динамична и трудна цел за улавяне

03.02.2024 | 19:29 Редактор: Толя Стоянова

Празник за откриването на риболовния сезон на балканска пъстърва в софийското село Герман - любители на риболова избраха съботния ден, за да открият риболовния сезон на балканската пъстърва. Освен удоволствието от ловене на риба, те си поставят и други цели, и задачи - опазване на биоразнообразието, почистване на реката и района около нея.

"Само на една година сме, като за тази една година направихме едно детско училище, на което събрахме 50 деца, които ги учихме на риболов. Разказахме им защо е важно да пазим реките, защо е важно те да са чисти и да има пъстърва", каза Георги Мутавчиев от сдружение "Искър-София".

Искър е замърсена река, което пречи на зарибяването, затова риболовците са в един специален режим.

"Целият район на река Искър от езерото Панчарево до Цариградско шосе е в т.нар. режим "хвани и пусни", регламентиран в Закона за рибарството и аквакултурите, т.е. всяка една балканска пъстърва, която се хване в реката, задължително трябва да бъде върната обратно, без значение дали е жива, или мъртва", добави Мутавчиев.

Макар и на външен вид безобидна, балканската пъстърва е динамична и трудна цел за улавяне.

"Защото е интересна риба, която е супер хитра и в крайна сметка трябва наистина да я надхитриш, за да я уловиш", обясни риболовецът Благой Иванов.

Откриване на сезон не може да мине без почерпка и погача. А в знак на уважение към речните обитатели, рибарите оставиха частта от нея, наподобяваща риба, на дърво за късмет.

"Много хора си мислят, че риболовът изнервял. Напротив, ето водата шуми, тя успокоява, отнася лошата енергия. Препоръчвам го на всички хора, които са нервни, да станат риболовци", каза Николай Йовчев от клуб "Никулден".

Най-активни бяха децата. За малкия Пепи, за да си добър в риболова - важно е търпението.

"На мен риболова ми харесва, защото виждаш различни видове риби. Дори да хванеш водорасло и да закачиш нещо друго, също е голямо постижение", сподели Пепи.

Пъстървовият риболов ще бъде позволен до 30 септември, а след това рибата ще хвърли хайвера си.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.