"Собственик съм, ще си правя каквото искам": Съсед преустройва жилище

В Helpbook получихме сигнал от район "Оборище" в София

01.02.2024 | 23:00 Редактор: Анисия Иванова

Много хора пренебрегват изискванията, които са нужни за извършването на преустройство на помещения в сгради, които да са законови. За целта трябва да се предприемат следните стъпки: да съберете изходна документация; да изготвите проектна документация; да съгласувате проекта с електроразпределително дружество, ВиК, газоснабдяване, Топлофикация или други; трябва да внесете проекта и документацията в общината и получите разрешение за строителство.

В платформата на Helpbook.info редовно получаваме сигнали за нарушения на условията за въвеждане в експлоатация при строителни дейности.

Ето един от тях: "В момента се извършва ремонт и преустройство на апартамент, непосредствено над моя. Извършва се смяна на предназначението на помещение – преместване на кухнята в хола. Хол е силно казано, тъй като апартаментът се води едностаен – кухня и голяма стая. За целта е изкопан улей за канализация, който прекъсва армировката на плочата. По този начин въпросната кухня ще се намира над стаята с всички последствия от това – шум, наводнения, миризми. Самата сграда има конструктивни проблеми. Допълнително натовариха и балконската плоча със зид от керамични тухли.

Не съм точно запознат с последните промени в Закона за етажната собственост относно необходимостта от искане на съгласие от съседите при проектирането на подобни ремонти, но такова НЕ Е потърсено.

На въпроса имат ли архитектурен проект и одобрение от конструктор, беше отговорено, че са подали искане. Подаването обаче, според мен, не е разрешение. Собственичката не живее тук, има друго жилище, но аз друго жилище нямам. Аргументите ѝ са: "Аз съм собственик, ще си правя каквото си искам".

Моля за проверка относно законността на въпросното преустройство и становище на конструктор.“

Сигналът е изпратен и до ДНСК.

Снимка: Pixabay