Земеделският сектор загива, подновяват фермерските протести

Ще намери ли МФ нужните 500 млн. лв. за т.нар. украинска помощ за сектора

31.01.2024 | 18:40 Редактор: Вяра Димова

Зърнопроизводителите в страната се готвят за ефективни протести. Те настояват държавата да предприеме мерки и да подпомогне земеделския сектор, който загива. Въпреки че стачни действия се готвят за другата седмица, фермери в Хасково изразиха своето недоволство още днес.

В 11 ч. те се събраха на международен път Е-80 в района на село Подкрепа на мирен протест. Земеделските стопани настояват държавата да помисли за родното производство и тогава да се занимава с вноса от Украйна. 

"Не сме доволни от условията, които ЕК ни дава за отглеждането на нашите земи. Не ни разрешават наклонените терени да ги орем до февруари  месец", коментира зърнопроизводителят Любомир Тенев.

Те са на мнение, че субсидията трябва да се увеличи значително и да стане по 70 евро на декар, както е в другите европейски страни. От Асоциацията на зърнопроизводителите обявиха, че се започва подготовка за ефективи протести през следващата седмица. Излизането на протест зависи от това дали финансовото министерство до края на тази седмица ще намери нужните 500 млн. лв. за т.нар. украинска помощ за сектора. 

"Исканията са в три групи. Законодателна част, международните позиции на България, финансови искания, които касаят украинската помощ. Това, което сме взели като решение, е че от вторник излизаме на ефективни протестни действия", обяви председателят на асоциацията Илия Проданов.

Министърът на земеделието се съгласи, че има проблеми в сектора. Според него земеделците от цяла Европа протестират срещу ефекта от зелената политика и незавидната конкурентна среда, в която се намират всички.

"Претенциите първоначално стартираха с подпомагане на загубите вследствие на войната в Украйна. В бюджет 2024 г. не бяха заложени средства за подпомагане на нашите земеделци. Сега сме изправени пред трудната задача да търсим тези средства", заяви Кирил Вътев.

А протестиращите в Хасковско заявиха, че ще продължат със стачките докато не бъдат чути. 

Вижте повече в репортажа.