Студенти са раздвоени за безплатните университети: Редно е да работят, да са борбени

Премахването на таксите ще струва на държавния бюджет между 120 и 150 милиона лева

29.01.2024 | 18:35 Редактор: Елеонора Танева

Висшето образование в държавните ВУЗ-ове става безплатно. Кабинетът предлага студентите и докторантите да не плащат повече такси за обучение. Мотивът - да се гарантира достъпът до висше образование и на по-бедните младежи.

Решението на кабинета за отпадането на таксите в държавните учебни заведения има подкрепата на студентските съвети, както и на ректорите. Студентите имат разнопосочни мнения по предложението по темата.

"Хубаво е, защото това ще стимулира повече хора да останат в България да учат и да не се притесняват да си платят семестриалната такса, защото понякога не всички можем да работим, докато учим", каза Магдалена Методиева, студент "Славянска филология".  

Други са на мнение, че таксите не трябва да отпадат.

"Редно е хората да не се научават на безплатно, да не са зависими от държавата си, да са борбени, инициативни, сами да търсят, да работят, да се опитват да съчетават няколко неща. Просто е по-полезно", мотивира се докторантът по "Антична история и Тракология" Илиян.

Премахването на таксите ще струва на държавния бюджет между 120 и 150 милиона лева, като средствата са осигурени още от втория семестър на тази академична година.

"Основното в момента е да сме сигурни, че няма умно дете, младеж в България, който иска да учи в университета и не може да го направи, защото трябва да плаща такси", коментира премиерът. 

С реформата във висшето образование кабинетът подчерта и друга основна цел – справяне с демографската криза. В много други страни студентите не плащат за своето обучение в държавен университет. 

"Близо 15 страни от Западна Европа са по този начин – с безплатно висше образование. Ако следваме добрия пример, може спокойно да кажем, че това ще подобри качеството на образованието и ще има много по-добри дни за системата на висшето образование", Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев.

Тъй като промените в Закона за висшето образование ще бъдат гласувани след месец в Народното събрание, студентите в държавна поръчка трябва да платят втория семестър. А в срок от 2 месеца висшите учебни заведения ще им възстановят сумата. Таксите за платено обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища и таксите в частните висши училища остават. 

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)